Šta možete da očekujete od slušnih aparata

Aparat za sluh je mali elektronski uređaj koji se nosi u uvu ili iza uva. On pojačava zvukove tako da osoba oštećenog sluha može da sluša, komunicira i potpunije učestvuje u svakodnevnim aktivnostima.

Međutim, globalna statistika ukazuje na činjenicu da ljudi širom sveta i dalje odbijaju da redovno nose ove uređaje, što će vremenom dovesti do oslabljenja kognitivnih veština i intelektualnog kapaciteta pojedinca.

1. Podesite zvučnik ili priključite slušalice

2. Startujte online test sluha

3. Unesite e-mail i preuzmite rezultate

Studija Univerziteta u Bordou, koja je obuhvatila 3.670 ispitanika sa čulnim teskobama starijih od 65 godina, pokazala je da nije bilo razlike između onih učesnika koji su redovno koristili svoje aparate i osoba koje nisu imale probleme sa sluhom. Za razliku od njih, oni koji nisu u prošlosti praktikovali nošenje svog uređaja su znatno lošije uradili test.

Kako bismo razbili stigmu u vezi nošenja ovih elektronskih slušnih uređaja i ujedno ukazali na njihov esencijalni značaj, u narednim redovima smo objasnili kako funkcionišu.

Funkcija i primena uređaja za sluh

Ovaj slušni uređaj pojačava vibracije koje ulaze u uvo. Oštećene prijemne ćelije unutrašnjeg uva ih tako mogu detektovati i pretvoriti u nervni signal koji se prosleđuje do mozga. Što su više oštećene prijemne ćelije, veći je stepen oštećenja sluha, pa je tako potrebno i veće zvučno pojačanje ovog aparata.

Postoji mnogo različitih modela slušnih uređaja, ali u osnovi svi imaju iste glavne komponente:

 1. Mikrofon – prikuplja zvukove iz okruženja i pretvara ih u električne signale.
 2. Pojačalo– pojačava intenzitet signala iz mikrofona. Filteri modifikuju zvuk tako da se pojačavaju samo oni zvukovi važni za korisnika.
 3. Zvučnik – prijemnik – pretvara obrađene električne signale u zvučne signale kako bi ih korisnik čuo.

Pored ove tri komponente, savremeni digitalni aparati uključuju i mali kompjuter – procesor koji obrađuje zvučne signale kako bi ih prilagodio individualnim potrebama korisnika.

Osobe koje boluju od tinitusa, odnosno vrste zujanja u ušima bez realnog spoljašnjeg nadražaja, neretko koriste specijalizovane aparate koji emituju tzv. beli šum kako bi reprodukovali zvuk koji nema prepoznatljiva svojstva. Kreirana buka u pozadini zapravo skreće pažnju korisnika i maskira neprijatne čulne senzacije koje izaziva pomenuto pištanje u ušima.

U sve više modela čujnih aparata se ugrađuju ovakve tehnologije. Njih modifikuju stručnjaci za sluh kako bi korisniku pružili širok spektar zvukova radi relaksacije i smirenja, jer je poznato da ovaj vid čulne izolovanosti može izazvati depresiju i anksioznost kod pojedinca.

Svaki slušni aparat je kreiran tako što uzima autentične konture, odnosno otisak vašeg ušnog kanala kako bi se prilagodio individualnoj anatomiji ušnog kanala i ušne školjke.

Novije tehnologije su čak razvile i kompatibilnost ovih aparata sa Smart mobilnim telefonima, kao što je slučaj sa OPN Oticon uređajima, te ih možete sa lakoćom koristiti i na ovaj inovativan način.

Šta možete realno očekivati od redovne upotrebe aparata za sluh?

Ovi aparati Vam neće u potpunosti vratiti normalan sluh, jer je slušni sistem veoma kompleksan. Međutim, vežbanjem će se povećati Vaša svest o zvuku i izvoru zvuka. Poželećete da redovno nosite aparate pa zato pažljivo odaberite onaj koji je za Vas najpogodniji i koji će Vam biti jednostavan za upotrebu.

Ukratko ćemo Vam objasniti šta realno možete očekivati tokom navikavanja na uređaje ovog tipa:

 • Navikavanje na aparate može potrajati nedeljama. Čućete mnogo bolje, ali nije realno da očekujete da ćete čuti kao nekada.
 • Moći ćete lakše da čujete zvukove koje Vam je teško da čujete bez pojačanja (npr.ženske i dečije glasove, cvrkut ptica…)
 • Vaš glas zvučaće Vam drugačije
 • Primetićete dosta novih zvukova (npr. brujanje frižidera, klima uređaja, korake, listanje novina..) koje ste vremenom prestali da čujete.
 • Slušni uređaji poboljšaće Vam i razumevanje govora u buci, ali oni ne mogu u potpunosti učiniti da buka nestane. Slušanje u buci i dalje će Vam biti izazov.
 • Kako biste postigli najbolje rezultate pri korišćenju aparata potrudite se da što bolje savladate veštine uspešne komunikacije i razvijete pravilne navike.
 • Korisno je da tokom navikavanja na slušne aparate vodite beleške sa različitim zapažanjima u svakodnevnim situacijama. Na osnovu Vaših utisaka moguće je izvršiti dodatna podešavanja slušnih aparata i tako slušanje učiniti prijatnijim i uspešnijim.

Kada treba da potražite slušni uređaj?

Ukoliko sumnjate da Vam je sluh oštećen i mislite da biste imali koristi od slušnih uređaja, posetite svog lekara koji će Vas uputiti na ORL specijalistu za uho, grlo i nos – otorinolaringologa. On će ispitati uzrok oštećenja sluha i merenjem utvrditi njegov tip i stepen.

Merenje sluha (audiometrija) izvodi se u zvučno izolovanoj prostoriji (gluva soba) uz korišćenje posebnog uređaja – audiometra. Ispitaniku se na uši postave slušalice preko kojih mu se puštaju tonovi različite jačine i visine, a njegov zadatak je da pritiskom na taster ili podizanjem ruke da znak kada je čuo ton. Rezultati ispitivanja beleže se na audiogramu, koji predstavlja grafički prikaz vrste i stepena oštećenja sluha. Ovaj nalaz polazna je osnova u izboru odgovarajuće vrste uređaja za pospešenje sluha.

U svakom Audiovox predstavništvu širom Srbije možete besplatno proveriti Vaš sluh i bez obaveze isprobati neke od najkvalitetnijih slušnih uređaja vrhunskih performansi. Sve što je potrebno da uradite jeste da zakažete svoj termin pozivom na broj telefona 0800 100 103 ili da ispunite naš kratak online formular sa Vašim najosnovnijim podacima.

Nadamo se da Vam je ovaj teskt bio korisan koliko i informativan, te da smo uspeli da Vam približimo značaj ovih aparata, kao i njihovu praktičnu upotrebu.

  Zakažite besplatnu proveru sluha!