Kada treba da zaštitite sluh?

Generalno, što ste duže izloženi prekomernoj buci, to je veći rizik od oštećenja sluha. Čak i zvuci koji se ne čine preglasnim ili vam ne stvaraju preteranu nelagodnost mogu oštetiti sluh ako ste im dovoljno dugo izloženi. Međutim, glasni zvuci mogu mnogo brže naneti štetu.

1. Podesite zvučnik ili priključite slušalice

2. Startujte online test sluha

3. Unesite e-mail i preuzmite rezultate

Zvuk se meri u decibelima (dB)

Skala decibela prilagođena je ljudskom sluhu, pa je 0 dB najtiši zvuk koji čovek može da čuje. Razgovor sa prijateljem bio bi oko 60 dB. Jednom kada dostignemo nivo od 90 dB koji će proizvesti kosilica, nalazimo se na relativno glasnom nivou buke koji vremenom može da nanese štetu. U stvari, većina stručnjaka se slaže da kontinuirano izlaganje buci iznad 85 dB rizikuje da ošteti vaš sluh. Iz tog razloga, propisi o bezbednosti na radnom mestu obično zahtevaju od poslodavca da obezbedi zaštitu sluha za ljude koji rade u područjima gde buka prelazi 85 dB.

Na 140 dB mlaznog motora ili 180 dB lansiranja rakete, trajna oštećenja sluha mogu nastati vrlo brzo.

 

Znakovi opasnosti

Nažalost, retko je očigledno kada oštećenje sluha nastaje – to obično primećujemo kasnije. Međutim, možemo pokušati da budemo svesni nivoa buke u situacijama u kojima se nađemo. Ako morate da vičete iz pozadinske buke da biste se čuli, vaš sluh je verovatno u opasnoj zoni gde bi dugotrajno izlaganje moglo dovesti do oštećenja.

Očigledno, ako vam zuji u ušima ili osećate bol, to je siguran znak da je izlaganje buci previsoko. To se često pojavljuje nakon završetka bučnog događaja (poput muzičkog koncerta). Ako vam je teško da čujete nekoliko sati nakon bučnog događaja, ili čujete zujanje u ušima ili druge neuobičajene posledice, tada je vaš sluh verovatno bio u opasnosti.

Možete da odmorite uši izbegavajući glasne zvukove. A u budućim sličnim situacijama možete biti svesniji i delovati ranije kako biste smanjili štetne efekte. Možete da nosite zaštitu za sluh (poput jeftinih čepova za uši za jednokratnu upotrebu) i da se sklonite od buke što je brže moguće ili što češće možete.

 

Skrivene opasnosti za naš sluh:

  • Slušalice

Danas mnogi ljudi redovno koriste slušalice – na putu do škole ili na poslu, dok trče napolju ili dok se opuštaju kod kuće. Slušalice su vrlo zgodne, ali nije uvek jasno koliko zvuka stvaraju. Međutim, one mogu proizvesti do 100 dB, dok neke mogu proizvesti i više. Na ovom nivou rizikujete oštećenje sluha nakon samo 15 minuta.

Neki pametni telefoni pokazuju crvene trake na indikatoru jačine zvuka kada je jačina zvuka opasna.

  • Gradski život

Samo život u gradu takođe može povećati rizik od oštećenja sluha – za 64%.

Ovo je prema studiji koja je nedavno objavljena u medicinskom časopisu The Lancet. To samo pokazuje kako neprekidno izlaganje buci može prouzrokovati oštećenje sluha.

    Zakažite besplatnu proveru sluha!