Preventivne mere za očuvanje uva i sluha

Da li ste se ikad zapitali kada započeti sa očuvanjem sluha? Ako ste pomislili da je to u odraslom dobu-prevarili ste se. Zapravo, započinje nezavisno od vas, već intrauterino između 3. i 6. nedelje majčine trudnoće. Već tada se u zavisnosti od zdravlja majke, genetskog zapisa i navika majke stvara osnov za to da li će osoba doći na svet kao čujuća.

1. Podesite zvučnik ili priključite slušalice

2. Startujte online test sluha

3. Unesite e-mail i preuzmite rezultate

U dečijem uzrastu se ne dešava da tako često dolazi do oštećenja sluha. Nažalost, poslednjih godina smo svedoci sve češćih akutnih akustičkih trauma, posebno u vreme praznika i proslava, kada brojne eksplozivne naprave uzimaju svoj danak. U ovom uzrastu je mnogo češće prisustvo sekreta u srednjem uvu usled infekcija, uvećanja trećeg krajnika – razlog oštećenja sluha. Naravno, uz adekvatno lečenje, problem nije trajan. Sa tinejdžerskim godinama pojava štetnih noksi po sluh raste. Danas je gotovo uobičajena slika mladih koji sa slušalicama u ušima po čitav dan obavljaju svakodnevne aktivnosti. Na taj način su izloženi višesatnoj buci, što na kraju rezultuje ranim oštećenjem sluha. Sve je veći broj mladih koji pre tridesete imaju tinnitus (zujanje) i/ili perceptivno oštećenje sluha (oštećenje slušnog nerva).                                                                                                                                                                                                          

Dragoceno čulo sluha nikada ne odmara – ono „radi“ i kad mi ne radimo, dok spavamo ili smo u tišini. Ulaganje u sluh je višedecenijska investicija. Onoliko koliko u njega uložite, mnogo više ćete  dobiti.  

Dakle, preventiva započinje mnogo pre rođenja kada buduća majka izbegava upotrebu ototoksičnih lekova, štiti sebe i svoje čedo od nepotrebnih infekcija, omogućava mu da „uživa“ u prijatnim zvucima i već tada prepoznaje mnoge glasove iz okoline. Stupanjem u svet okružen bukom, treba se prikloniti prijatnim zvucima koji nas čine srećnim.

Čuvajte sluh – isti ne možete steći.                

    Zakažite besplatnu proveru sluha!