Letnji saveti za roditelje

Leto je vreme godišnjih odmora i lepih putovanja sa porodicom i prijateljima. Vođenje računa o zdravlju vaše porodice je važan deo planiranja letnjih aktivnosti.

1. Podesite zvučnik ili priključite slušalice

2. Startujte online test sluha

3. Unesite e-mail i preuzmite rezultate

Pre nego što Vašu decu pustite na plažu, bazen ili letnji kamp, pogledajte ovih par saveta uz čiju pomoć ćete sačuvati uši i sluh vašeg deteta u letnjim uslovima.

 

Izloženost buci

Bez sumnje jedna od najvažnijih stvari koje možete da uradite za svoje dete je da ga zaštite od buke. Svi zvuci ispod 85 decibela (dB) se smatraju sigurnim.

Suprotno tome, vatromet (130 dB), koncerti na otvorenom (100 dB), kamionska sirena (130 dB) itd. mogu prouzrokovati nivo buke koji je opasan po sluh vaše porodice. Gubitak sluha usled jake buke je trajan, ali ga je na sreću, u potpunosti moguće izbeći.

Evo par saveta kako da zaštitite vaše dete:

– Smanjite nivo buke

Utišajte radio i televizor. Nadgledajte jačinu zvuka ličnih elektronkih uređaja vašeg deteta (mobilnog telefona, mp3 plejera). Držite se pravila 60/60 – ne više od 60 minuta slušanja muzike na ne više od 60% pojačanja. Možda će vaše dete gunđati u početku ali će vam kasnije biti zahvalno.

– Udaljite se od buke

Ukoliko Vam se čini da je nivo buke preveliki, verovatno i jeste. Udaljite vaše dete od izvora velike buke – zvučnika.

– Nosite zaštitu od buke

Specijalno po meri napravljeni čepovi za uši mogu zaštititi vaše dete od neželjenog dejstva buke. Takođe, postoje slušalice sa mogućnošću prigušivanja okolne buke.

 

Plivanje

Nekoliko primenjenih predostrožnosti mogu sačuvati vaše dete od nastanka  neželjenih upala uva, ili takozvanog „plivačkog uva“, koje nastaju usled dužeg zadržavanja vode u ušima.

Nežno osušite uši vašeg deteta peškirom. Možete im nagnuti glavu na jednu stranu dok ne osušite jedno pa drugo uvo.

Koristite specijalne tampone za uši namenjene plivačima, koji se prave po meri. Ukoliko je vaše dete sklono infekcijama uva, tamponi su dobra zaštita od bakterija koje se nalaze u moru, bazenu, reci ili jezeru. Ove tampone možete izraditi po meri vašeg deteta u nekoj od naših prodavnica.

Ukoliko voda ostane zarobljena u ušnom kanalu, nagnite uvo prema zemlji i nežno povucite ušnu resicu na dole kako biste pomogli gravitaciji da izbaci vodu iz uva. Žvakanje žvake ili zevanje će takođe pomoći prirodnom otpušavanju uva.

 

Učenje

Iako pazite na sluh vašeg deteta, nećete u svakom trenutku biti uz njega da ga zaštitite. Zato je bitno da pričate sa njim kako bi shvatilo značaj svog sluha i znalo kako da se samostalno zaštiti. U tome im može pomoći par jednostavnih pravila:

Čist slušni kanal – ništa u ušima – ponekad kada uvo svrbi neophodno je objasniti detetu da guranje bilo kakvih predmeta u uvo nije dobro, jer može oštetiti/probiti bubnu opnu. Pomoćna sredstva kao što su štapići za uši mogu da nanesu više štete nego koristi, povredom ili oštećenjem bubne opne. Konstantan svrab u ušima može biti posledica upale uva, alergije ili suve kože pored drugih stvari, pa je potrebno obratiti se vašem lekaru.

Objasnite detetu da se u slučaju glasne buke može zaštititi pokrivanjem ušiju rukama, čime će prigušiti visoki nivo buke.

Pored pokrivanja ušiju rukama, možete im reći da se na bezbedan način udalje od izvora buke.

 

Sredstva za zdrav sluh

Savetujemo vam nekoliko dodatnih pomoćnih sredstava koja Vam mogu pomoći da zaštitite sluh vaše porodice:

– Slušalice sa poništavanjem buke

– Tamponi za uši

– Aplikacije za roditeljsku kontrolu – Google Play prodavnica na Android telefonima ima aplikacije za ograničavanje jačine zvuka na telefonu. Mnogi današnji televizori i kompjuteri imaju slične opcije.

– Dobar uzor – deca često oponašaju svoje roditelje, pa im svojim primerom pokažite da nosite zaštitne tampone, slušate muziku na bezbednoj jačini, osušite uši posle plivanja. Veće su šanse da će usvojiti vaš model ponašanja.

– Godišnja provera sluha – poslednje i najbitnije je da zakažete godišnju proveru sluha za vašu porodicu kod vašeg doktora – stručnjaka za sluh, pre Septembarskog polaska u školu.

Sve ovo će Vam pomoći da osigurate dobar i zdrav sluh vaše porodice.

    Zakažite besplatnu proveru sluha!