Audiovox donirao aparat za neonatalni skrining sluha

Kompanija Audiovox je u okviru akcije Blic Fondacije „SRCE ZA DECU“ donirala porodilištu u Užicu uređaj za neonatalni skrining sluha.

1. Podesite zvučnik ili priključite slušalice

2. Startujte online test sluha

3. Unesite e-mail i preuzmite rezultate

Blic Fondacija je pokrenula akciju „SRCE ZA DECU“ sa namerom da svih 56 porodilišta u Srbiji dobiju aparate za proveru sluha kod beba i da neonatalni skrining postane obavezan kako bi svako dete moglo na vreme da se dijagnostikuje i da mu se omogući da pravilno razvija govor i svoj intelekt.

 

Porodilište u Užicu je 54. u Srbiji opremljeno sa ovim aparatom koji su zameniku načelnika neonatologije porodilišta u Užicu, dr Đorđu Jokoviću, uručili predstavnici kompanije „Audiovox“ Milenko Kokar i Aleksandar Pavlović.

 

Dr Joković je istakao značaj ranog otkrivanja poremećaja sluha i istakao da se već četiri godine u porodilištu u Užicu sprovodi skrining sluha svoj novorođenoj deci kako bi se na vreme moglo sprovesti lečenje, a za sada je na Odseku neonatologije pri ginekološko akušerskom odeljenju OB Užice pregledano oko 6.000 novorođenčadi. Dr Joković je naveo da je aparat koji su sada dobili napredniji i da će sa njim imati mogućnost da štampaju rezultate.

 

Od oko 65.000 dece koja se godišnje rode u Srbiji, više od 300 beba ima oštećenje sluha koje je urođeno i ne može se na vreme otkriti bez ovih specijalizovanih aparata. Korišćenjem novog aparata za neonatalni skrining sluha, koji je donirao Audiovox, utvrđeno je da beba Nemanja iz užičkog porodilišta dobro čuje.  

 

– Kolega i ja dolazimo iz kompanije „Audiovox“ koja se bavi distribucijom audiološke opreme, svih vrsta slušnih pomagala za osobe sa oštećenim sluhom kao i amplifikacijom slušnih aparata vodećih svetskih proizvođača. Svi mi iz Audiovox-a: defektolozi-surdoaudiolozi, protetičari, inženjeri, lekari i svi ostali zaposleni, svakodnevno se u našem radu susrećemo sa sudbinama dece oštećenog sluha i njihovih roditelja. S obzirom na našu delatnost,​ mi ​svakodnevno DAJEMO SVOJE SRCE osobama oštećenog sluha! Kompanija Audiovox je od samog početka sa oduševljenjem uzela učešće u akciji Blic fondacije „SRCE ZA DECU“​.​ ​Ova akcija ​koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije ima za cilj opremanje svih 56 porodilišta u Srbiji uređajima za ranu dijagnostiku oštećenja sluha kod novorođenčadi. Smatramo da je akcija u pogledu napretka statusa osoba sa oštećenjem sluha u našoj zemlji istorijski značajna – naveo je Milenko Kokar, menadžer odeljenja dijagnostičke opreme u kompaniji “Audiovox”.

 

Osim ove donacije, kompanija “Audiovox” je i ranije pomagala Zdravstvenom centru Užice.

 

– Ovaj uređaj za rano otkrivanje oštećenja sluha nije prva stvar koju je Audiovox kao društveno odgovorna kompanija donirao Z.C. Užice. Ovog proleća smo svojom novčanom donacijom pomogli renoviranje ORL odeljenja i zamenu dotrajale novom PVC stolarijom. Mi jako dobro znamo da će zahvaljujuci akciji Blic fondacije deca rođena sa oštećenjem sluha dobiti neuporedivo veću šansu za pravilan psihofizički razvoj i izbor zanimanja kroz integraciju u redovne škole. Od sada, sa primenom rane dijagnostike oštećenja sluha već u porodilištu, neće više biti lutanja u dijagnostici i gubljenja dragocenog vremena za primenu amplifikacije i rehabilitacije sluha kod dece. Od sveg srca smo dali naš doprinos ovoj akciji. Ponosni smo na Blic fondaciju,​ ​Ministarstvo zdravlja i sve one koji su pomogli da akciju uspešno dovedemo do kraja. Humanitarna akcija „SRCE ZA DECU“ uvodi Srbiju u red razvijenih zemalja koje od rođenja brinu o svojoj deci i njihovom pravilnom razvoju – rekao je Aleksandar Pavlović, menadžer IT sektora u ovoj kompaniji.

 

Odgovorni urednik RTS 3 i RTS SAT programa, Dr Tatjana Ćitić,  istakla je ovom prilikom značaj akcije „SRCE ZA DECU“ koja je realizovana u saradnji sa Radio Televizijom Srbije i najavila da će ove aparate uskoro dobiti porodilišta u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici. Time će svih 56 porodilišta u Srbiji biti opremljeno da sprovodi skrining svoj novorođenoj deci kako bi se blagovremeno moglo reagovati ukoliko se otkrije poremećaj sluha.

 

    Zakažite besplatnu proveru sluha!