Zašto je važno nositi slušne aparate

Osobe oštećenog sluha se svakodnevno suočavaju sa neprijatnim situacijama, počevši od komunikacije sa ukućanima, u prodavnici, na šalterima banaka, pošta i sl. što u dužem periodu dovodi do povećane napetosti, nervoze, anksioznosti, stresa. Pomoć postoji uz dobru dijagnostiku i nošenje odgovarajućih slušnih aparata.

1. Podesite zvučnik ili priključite slušalice

2. Startujte online test sluha

3. Unesite e-mail i preuzmite rezultate

Kako nam pomažu slušni aparati?

 

Iz sveta relativne tišine gde su bili zaboravljeni mnogi zvukovi iz okruženja čovek se vraća u normalni bučni svet u kome živimo. Neophodan je trening i stalno slušanje da bi se stvorile nove slušne navike (izdvajanje glasa iz okoline, potiskivanje okolnih šumova i sl.). Potreban je određen period adaptacije kako na fizičko prisustvo aparata tako i za razumevanje u različitim zvučnim situacijama.

 

U složenom procesu slušanja treba imati u vidu da je mozak procesor za razumevanje govora. Da bi se ovaj proces uspostavio potrebno je nekoliko nedelja da mozak uskladi i reguliše korist od uvođenja ovakvog načina slušanja. Slušni aparat održava mozak aktivnim u procesu obrade zvuka a time i održavanje čula sluha u funkciji .

 

Nošenje dva slušna aparata daje pacijentu sigurnost u neposrednom okruženju. Kada se nalazimo na ulici i čujemo trubu automobila čulo sluha nas upozorava šaljući signale mozgu sa koje strane dolazi opasnost. Obostranim nošenjem slušnih aparata omogućava se identifikacija izvora zvuka i određuje njegova udaljenost od slušaoca (veoma važno u saobraćaju). Nošenjem aparata dobijamo bolje razumevanje govora, prirodniji kvalitet zvuka, slušanje bez napora a time i značajno poboljšan kvalitet života.

 

Dr Spomenka Dragojević
Otorinolaringolog

 

    Zakažite besplatnu proveru sluha!