Saveti za bezbednu vožnju sa oštećenjem sluha

Koliko se oslanjate na sluh dok vozite?

Vožnja automobila zahteva stalnu pažnju i brze reakcije. Za osobe sa oštećenjem sluha, to može predstavljati poseban izazov. Iako je vid najvažnije čulo kada ste za volanom, uz pomoć sluha znate kada vam prilazi vozilo hitne pomoći, kada vam nestrpljivi vozači trube, ili kada ste greškom dali signal za skretanje.

Gubitak sluha ne mora imati značajan uticaj na sposobnost vožnje, uz pravilnu pripremu i poštovanje određenih pravila. Pročitajte naše savete za sigurnu vožnju uz oštećenje sluha!

muskarac vozi automobil

Da li za vozače sa oštećenim sluhom važe neka posebna pravila?

U Republici Srbiji, osobe sa oštećenjem sluha mogu legalno upravljati motornim vozilom. Nisu potrebni posebni testovi pre dobijanja vozačke dozvole, osim standardnog lekarskog pregleda koji mora potvrditi da je osoba sposobna za vožnju. 

Takođe, nema zakonskih zahteva da osobe sa oštećenjem sluha moraju koristiti slušni aparat tokom vožnje, osim ako to nije specifično navedeno od strane lekara. Važno je napomenuti da, ako lekar proceni da je slušni aparat neophodan za sigurnu vožnju, tada njegovo korišćenje postaje obavezno.

Ako već imate dozvolu, ali ste primetili da vaš sluh nije dobar kao ranije, savetujemo vam da se konsultujete sa profesionalcem za sluh koji će izvršiti procenu sluha. U Audiovox predstavništvima širom Srbije možete obaviti besplatnu proveru sluha.

Konsultujte se redovno sa profesionalcima za sve nedoumice

Sluh se vremenom menja, zbog čega je važno da, ukoliko nosite slušni aparat, podešavanja uvek budu prilagođena vašem trenutnom stanju, kako biste maksimalno iskoristili ovaj napredni uređaj i osećali se komforno prilikom nošenja.

Ako se zbog gubitka sluha osećate nesigurno ili nebezbedno prilikom vožnje, razgovarajte sa profesionalcem. Oni vam mogu pomoći tako što će vam ukazati na uobičajene zvukove saobraćaja i automobila, pa na osnovu vaših reakcija adekvatno podesiti slušne aparate, tako da možete da čujete važne zvuke saobraćaja.

Obratite pažnju na bateriju uređaja

Ako vaš slušni aparat nema baterije za punjenje, preporučujemo da ponesete rezervne baterije za slušni aparat sa sobom kada budete izlazili iz kuće. Ako čujete signal da je vreme da menjate baterije dok vozite, zaustavite vozilo i zamenite ih.

muskarac gleda u retrovizor prilikom vožnje

Kako da eliminišete smetnje prilikom vožnje?

Iako su današnji slušni aparati čuda tehnologije, sa osetljivim mikrofonima napravljenim tako da razlikuju zvuk govora i pozadinsku buku, potrebno je da se pobrinete da eliminišete sve potencijalne smetnje prilikom vožnje. Evo nekoliko konkretnih saveta kako da to uradite.

  1. Utišajte radio: Smanjite ton radija pre vožnje, kako se ne bi bavili podešavanjem zvuka dok vozite. Izbegavanje izlaganja prekomernoj buci nije samo dobro za očuvanje sluha, već vam omogućava da se bolje koncentrišete na druge zvukove oko vas, posebno one koji su važni za vašu bezbednost.
  2. Smanjite komunikaciju sa saputnicima: Ako imate putnike u kolima, izbegavajte da pričate previše i preglasno. Iako je uvek zabavno učestvovati u razgovoru, bilo kakve aktivnosti pored vožnje vam mogu odvratiti pažnju od onoga što se dešava na putu.
  3. Zatvorite prozore: Držite prozor auta zatvorenim, kako ne biste čuli buku sa puta. Današnja vozila su dizajnirana tako da smanje buku na putu, što je dobra vest za vozače. Kad god možete da smanjite broj zvukova koji se nadmeću za vašu pažnju, moći ćete da se bolje koncentrišete.
  4. Sklonite telefon: Slanje poruka i obavljanje poziva, čak i bez ruku, je opasno i ilegalno u većini zemalja.

Od presudnog značaja je da se koncentrišete na vožnju, što znači da sve ostalo može da sačeka dok ne stignete bezbedno na svoje odredište.

Maksimalno se fokusirajte na čulo vida

Kao što smo naveli, čulo vida je ipak najvažnije prilikom vožnje, a posebno dolazi do izražaja kada je čulo sluha oštećeno. 

Zbog toga je važno da, čim primetite smanjenu vidljivost, zamućivanje vida i slične simptome, posetite lekara i saznate da li su vam potrebne naočare, ili ako ih već nosite, prilagođavanje dioptrije. 

Razmislite o investiranju u takozvana auto ogledala širokog ugla. Iako neće eliminisati “mrtvi ugao”, smanjuju potrebu učestalog gledanja preko ramena. Proveravajte svoje retrovizore češće, kako biste obratili pažnju na vozila koja prilaze sa leđa.

Bilo da vam je sluh neoštećen, ili imate neki stepen gubitka sluha, vožnja sa sobom nosi veliku odgovornost. Kako biste smanjili rizik od nesreće, eliminišite sve distrakcije, koriste vizuelne signale i pažljivo pratite sve znakove, i, što je najvažnije, pronađite pouzdane stručnjake za sluh koji će vam ponuditi najkvalitetnije uređaje, uz koje ćete unaprediti svoj sluh, bez obzira na to da li ste za volanom ili ne.

Čekamo vas u Audiovox predstavništvima širom Srbije, gde ćemo zajedno utvrditi stepen oštećenja vašeg sluha i isprobati najmodernije aparte za sluh, dok ne nađemo onaj koji u potpunosti odgovara vašim potrebama, i uz koji ćete se osećati bezbedno!