Nikad nije prerano za zdrave slušne navike

Nikada nije prerano za obrazovanje mladih ljudi o važnosti zdravih slušnih navika. Pametne navike koje usadite svojoj deci značiće im u njihovim tinejdžerskim godinama kao i kada odrastu.

1. Podesite zvučnik ili priključite slušalice

2. Startujte online test sluha

3. Unesite e-mail i preuzmite rezultate

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da 1,1 milion tinejdžera i mladih ima potencijal da razvije oštećenje sluha zbog izloženosti buci na glasnim koncertima, sportskim događajima i korišćenjem slušalica. Preterano izlaganje štetnoj buci preko 85 decibela može oštetiti sluh. Neretko je da jačina zvuka u slušalicama dostigne 100 decibela. Rok koncerti mogu da imaju i ogromnih 120 decibela.

Činjenice su jasne. Izloženost jakom zvuku oštećuje sitne ćelije dlake u uhu koje primaju zvuk. Kada je oštećeno previše ćelija, one gube sposobnost prenošenja zvuka u vaš mozak. Novi dokazi sugerišu da čak i suptilno oštećenje sluha kod mladih ljudi, kakvo možda nećete ni primetiti, može biti zahtevno za mozak i moglo bi otvoriti put demenciji u kasnijem životu.

Rizičan posao

Mladi su posebno podložni rizičnim navikama slušanja muzike. Danas mnogi tinejdžeri svakodnevno nose slušalice da bi slušali muziku i podkastove ili strimovali filmove i video igre. Većina tinejdžera ne razume kumulativni i trajni uticaj buke na zdravlje njihovog sluha. Studija Univerziteta Johns Hopkins pokazala je nisku svest o gubitku sluha izazvanom bukom (8 procenata) među adolescentima i mladima.

Usadite navike zdravog sluha

Možete preduzeti korake da pomognete tinejdžerima i mladima da razviju zdrav stav prema uticaju buke iz svoje okoline kako bi sačuvali sluh. Podstaknite pametne navike koje će doneti zdravstvene koristi za sluh sada i u budućnosti.

Smanji zvuk

Ko je rekao da je glasnije zabavno? Današnja preglasna muzika je sutrašnja nemogućnost uživanja u razgovorima u restoranima sa prijateljima ili mogućnost da čujete nastavnika u univerzitetskoj učionici. Većina pametnih telefona ima ograničenje jačine zvuka koje vam omogućava da automatski ograničite jačinu zvuka. Najbolji savet je da podesite kontrolu jačine zvuka na najviše 60 procenata maksimalne jačine zvuka. Da li i osoba pored vas uživa u muzici koju slušate na slušalicama? To je jednostavan pokazatelj da je jačina zvuka preglasna. Ne pojačavajte zvuk da biste blokirali bučno okruženje. Izaberite slušalice za poništavanje buke koje filtriraju spoljnu buku.

Kao što je važno da se nose dva slušna aparata, najbolje je da se nose dve slušalice za slušanje muzike. Kada koristite samo jednu slušalicu, zvuk ne deluje toliko glasno i veća je verovatnoća da ćete pojačati zvuk.

Pratite vreme

Ograničite vreme slušanja na slušalicama i pravite redovne pauze kako bi se vase uši odmorile. Šteta od izlaganja buci je kumulativna. Što je buka jača, to je manje vremena potrebno da nastane šteta. Stručnjaci preporučuju pravilo 60/60: Slušajte muziku na slušalicama ne više od 60 minuta odjednom i ne jače od 60 procenata maksimalne jačine zvuka vašeg uređaja.

Zaštitite uši

Ulaznica za koncert ili sportski događaj može biti skupa, ali zaštita sluha ne bi trebalo da bude. Par jeftinih penastih čepića za uši može sprečiti izlaganje prekomernoj buci. Čepići Vam ulaze u uši i blokiraju ušni kanal od prekomerne buke.

Pomoću pametnog telefona pratite nivo decibela. Preuzmite aplikaciju za nadzor jačine zvuka i koristite je kada sumnjate u nivo buke.

Uhvaćeni ste nespremni dok se oglašava glasna sirena ili jaka eksplozija? U hitnim slučajevima pokrijte uši rukama da biste blokirali zvuk.

Neka pametno slušanje bude porodična stvar

Možete uvesti dobre navike vezane za sluh i u svojoj porodici. Smanjite jačinu zvuka televizora, utišajte radio i preduzmite druge korake da biste smanjili buku u svom domu. Neka porodične večere postanu vreme za lak razgovor, bez pozadinske buke muzike ili kuhinjskih uređaja. Ponesite zaštitu za uši tokom porodičnih izleta na sportske događaje, koncerte i bioskope u kojima zvuk može biti posebno glasan. Kupujte tiše uređaje, naročito predmete koji se često koriste, poput fena za kosu, i insistirajte na tome da svi članovi porodice koriste zaštitu za sluh kada kose travnjak ili koriste električne alate.

Zakažite besplatnu proveru stanja sluha

Redovna provera sluha je lak, bezbolan, ali važan korak za zaštitu zdravlja sluha vaše porodice. Zakažite evaluaciju stanja sluha kao deo godišnjih zdravstvenih pregleda. Ako vaše dete pojačava zvuk na televizoru, često propusti razgovor ili se žali da mu zvoni ili zuji u ušima, odmah se obratite stručnjaku za sluh. Besplatnu proveru sluha možete zakazati ako kliknete na OVAJ LINK >>>

    Zakažite besplatnu proveru sluha!