Hrana koja doprinosi zdravom sluhu

Šta imaju zajedničko banane, spanać, kikiriki i crna čokolada? Ovo je deo namirnica koje sadrže hranljive materije povezane sa zdravim sluhom. Iako nijedna namirnica pojedinačno nije ključ za dobro zdravlje ili prevenciju bolesti, ishrana kvalitetnom hranom doprinosi sveukupnom zdravlju i može pomoći da se smanji rizik od gubitka sluha.

1. Podesite zvučnik ili priključite slušalice

2. Startujte online test sluha

3. Unesite e-mail i preuzmite rezultate

Zdrava ishrana, zdrav sluh

Istraživanja pokazuju da dijete koje daju prioritet voću i povrću mogu smanjiti rizik od gubitka sluha za najmanje 30 posto. Žene koje su pratile dijete koje favorizuju voće, povrće, orašaste plodove, belo meso, ribu i mlečne proizvode s niskim udelom masti, i ograničavaju korišćenje soli, šećer i masnoću, manja je verovatnoća da će razviti gubitak sluha nego žene čiji su obrasci ishrane drugačiji u odnosu na ovaj zdravi izbor namirnica.

Nekoliko popularnih dijeta za zdrav životni stil, uključujući i mediteransku ishranu, otkriveno je da štite od gubitka sluha. Ove dijete daju prednost hrani na biljnoj bazi, celim žitaricama i orašastim plodovima. Maslac se zamenjuje zdravim mastima kao što su maslinovo ulje i ulje kanole. Umesto soli, bilje i začini se koriste za poboljšanje ukusa hrane. Ishrana koja se sastoji od ribe i pilećeg mesa je poželjna, a crveno meso je potrebno ograničeno koristiti u ishrani. Čaša vina ili zamena u vidu soka od grožđa dozvoljena je za večeru. Opšta preporuka je da se ograniči upotreba crvenog mesa, prerađene hrane i slatkih pića.

Nutritivni savet za bolji sluh

Zdrava ishrana je kamen temeljac dobrog zdravlja. U kombinaciji sa redovnim fizičkim aktivnostima, kvalitetna ishrana može povećati imunitet, smanjiti osjetljivost na bolesti i povećati produktivnost. Kada imate raznovrsnu i uravnoteženu ishranu, dobijate esencijalne hranljive materije, vitamine i minerale, koji su vašem telu potrebni za normalno funkcionisanje. Sledeća četiri minerala, lako dostupna u raznim namirnicama, pokazalo se da utiču pozitivno na zdravlje sluha:

Kalijum

Kalijum pomaže u regulisanju tečnosti u tkivima i krvi. Kako starimo, nivo tečnosti ima tendenciju da se smanjuje. Pad nivoa tečnosti u unutrašnjem uvu može biti faktor u opadanju sluha koje nastaje kao posledica starenja. Tečnost je posebno važna za funkcionisanje puža, dela uva u obliku zavojnice ispunjenog posebnim fluidima koji su važni za proces slušanja.

Hrana bogata kalijumom uključuje krompir, spanać, pasulj, paradajz, suvo grožđe, kajsije, banane, dinje, narandže, jogurt i mleko sa niskim sadržajem masti.

Cink

Cink je moćan mineral koji metaboliše hranljive materije, održava imunološki sistem i pomaže prilikom rasta i obnove tkiva. Podstičući imunološki sistem, cink pomaže u zaštiti od mikroba, uključujući i one koji uzrokuju prehlade,a koji mogu dovesti do infekcije uva. Cink se nalazi u ćelijama u celom telu, ali unutrašnje uvo sadrži najveću koncentraciju cinka. Studije pokazuju vezu između nedostatka cinka i tinitusa, konstantnog zvonjenja ili zujanja u uvu.

Cink možete naći u raznim vrstama mesa, posebno u crvenom mesu, piletini, pasulju, orasima, jajima i mlečnim proizvodima.

Folna kiselina

Folna kiselina, jedan od vitamina grupe B, pomaže u stvaranju zdravih novih ćelija i pomaže povećanju cirkulacije u telu. Odrasli sa niskim nivoom folne kiseline imaju veću verovatnoću da razviju Presbiakuzis ili Staračku nagluvost. Jedna od teorija je da folna kiselina pomaže telu da metabolizuje homocistein, jedinjenje koje smanjuje cirkulaciju.

Folnu kiselinu možete pronaći u namirnicama kao što su spanać, brokoli, špargla, pasulj, grašak, sočivo.

Magnezijum

Magnezijum pomaže u održavanju normalnog krvnog pritiska, jača kosti i održava stabilan srčani ritam. Magnezijum takođe može zaštititi od oštećenja sluha izazvanog bukom. Istraživači su otkrili da magnezijum i mešavina vitamina A, C i E mogu smanjiti slobodne radikale nastale glasnom bukom i zaštititi delikatne ušne dlake u unutrašnjem uvu od oštećenja.

Hrana bogata magnezijumom uključuje mnogo voća i povrća, avokado, orašasti plodovi, tofu, semenke, integralne žitarice, pa čak i tamna čokolada.

Zdrav stil života

Nema sumnje da na sluh utiče Vaš životni stil i opšte zdravlje. Dijeta bogata hranljivim sastojcima, posebno ona sa antioksidacijskim svojstvima, koja je takođe sa malo zasićenih masti, malo šećera i malo kalorija, može umanjiti rizik od gubitka sluha. Dodavanje zdrave hrane u ishranu i fokusiranje na hranljive materije koje Vam mogu nedostajati može značajno uticati na Vaše dugoročno zdravlje sluha. Pored toga što jača zdravlje sluha, izbalansirana ishrana bogata hranom dobijenom od voća i povrća, integralnih žitarica i orašastih plodova može Vam pomoći da smanjite rizik od srčanih bolesti, raka i drugih hroničnih bolesti i poboljšati Vaš ukupan kvalitet života.

Zdrava ishrana je samo jedan od načina da pomognete održavanju zdravlja sluha. Budući da gubitak sluha može da se pojavi postepeno, možda nećete ni primetiti gubitak sluha sve dok ne počne da ometa Vaš život. Redovna provera sluha je brza, laka i bezbolna. Ako se otkrije oštećenje sluha, Vaš audiolog može predložiti najbolje rešenje za vas.

Zakažite besplatnu proveru sluha, KLIKNITE OVDE.

    Zakažite besplatnu proveru sluha!